Heb je het ook zo druk vlak voor Kerstmis? Veel mensen voelen zich moe en gespannen in deze tijd. De kerstcadeaus moeten nog gekocht worden, het menu gepland en het huis (of tenminste de woonkamer) schoongemaakt. Tel daar de drukte op het werk en in de supermarkt bij op en je hebt alle ingrediënten voor een gestrest gevoel. De oplossing? Elke dag 10 minuten de tijd nemen voor jezelf en deze ontspanningsoefening doen om je weer kalmer te voelen.

Ontspannen met deze oefening

  1. Zoek een plekje waar je niet gestoord wordt.
  2. Ga zitten of liggen (wat je het fijnste vindt).
  3. Focus je aandacht op je lichaam zoals het zit of ligt.
  4. Begin bij je voeten. Voel hoe ze op de grond staan. Voel je de schoen die je aan hebt? Zijn je voeten warm of koud? Wat neem je verder nog waar? Het gaat er alleen maar om wat je voelt dus je kunt niets fout doen.
  5. Verplaats dan je aandacht naar je kuiten en werk vandaar uit langzaam omhoog naar je billen, rug, buik en borst, hoofd en armen.
  6. Wanneer je aandacht afdwaalt naar je to-dolijst (en dat gebeurt beslist) dan breng je je aandacht gewoon weer terug naar dat lichaamsdeel waar je gebleven was.
  7. Tot slot haal je 3x diep adem en rekt je even helemaal lekker uit.

Ga nog even na of je je al wat kalmer voelt. Natuurlijk is dit geen instantoplossing, je krijgt tenslotte niets cadeau in het leven, ook ontspanning niet. Maar je zult merken dat wanneer je een beetje moeite doet en van deze oefening een gewoonte maakt, je een machtig wapen in handen hebt om de stress in je leven te hanteren.

Ik wens jullie hele fijne kerstdagen en een ontspannen 2017!

Gerelateerde berichten