Heb je geregeld hoofdpijn en een krampig gevoel in je nek? Of een stijve bovenrug? Lees dan vooral verder. Omdat we tegenwoordig meer tijd dan goed voor ons is achter de pc, tablet en mobiele telefoon doorbrengen, komen de mediagerelateerde klachten ook steeds meer voor.

Een goede houding voorkomt klachten

Let de volgende keer dat je achter de laptop kruipt eens op je houding. Heb je de neiging om met je hoofd dichter naar het beeldscherm te kruipen? Leun je met je kin op je hand als je naar het beeldscherm staart? Kijk je omlaag naar het tablet in je handen? Dit zijn allemaal houdingen die klachten kunnen veroorzaken wanneer je ze te vaak en te lang toepast.

Tips voor op het werk

De mens is niet gemaakt om lang stil te zitten, we hebben beweging nodig. Mijn advies is dan ook om vaker op te staan en mini-breaks van je computer, telefoon of tablet te nemen om klachten te voorkomen. Loop even naar de keuken voor een glas water, loop een rondje door je tuin of maak 5 kniebuigingen en rek je even lekker uit. Kijk ook eens een paar keer naar links en naar rechts. Voel je hoe fijn je nekspieren dat vinden?

Als je al klachten hebt kijk dan eens of je die kunt herleiden naar de houding waarin je zit. Probeer je favoriete houding vervolgens af te wisselen met andere houdingen om te zien of de klacht daardoor minder wordt of zelfs verdwijnt. Gebeurt dat niet, blijf er dan niet te lang mee lopen maar ga bij je fysiotherapeut of masseur langs. Hoe sneller je een houdingsklacht aanpakt, hoe snel je van de pijn af bent.

Gerelateerde berichten